Sürdürülebilir Moda Nedir?

'Sürdürülebilirlik' terimini artık her yerde görüyoruz. Peki, asıl anlamını ne kadar biliyoruz? Bugün senin için önemli bir soruya yanıt arıyoruz:

SÜRDÜRÜLEBİLİR MODA NEDİR?

Sürdürülebilirlik, aslında hemen hemen her şeye uygulayabileceğimiz bir terim, asıl hedefi içinde yaşadığımız dünyayı sürdürmek olan dengeli bir kavram.

Modada ise bir kıyafetin 'sürdürülebilir' olarak kabul edilebilmesi için çevre dostu ve etik olarak üretilmiş olması gerekiyor.

Peki, sürdürülebilir modayı neden önemsemeliyiz?

20 yıl öncesine göre %400 daha fazla giysi tüketiyoruz. Yani her zamankinden daha fazla kıyafet alıyoruz ama onları çok daha az giyiyoruz. Bunu esas olarak hızlı modanın son yirmi yıldaki hızlı büyümesiyle açıklayabiliyoruz. Ancak ucuza yapılan giysilerin bu aşırı tüketimi, tekstil atıklarının, kirliliğin ve doğal kaynakların tükenmesinin muazzam büyümesine yol açıyor. Ayrıca insan hakları ihlalleri gibi artık görmezden gelemeyeceğimiz toplumsal sorunları gündeme getiriyor. Sürdürülebilir moda işte tam da bu yüzden her geçen gün daha da önem kazanıyor.

O zaman gel, bu konuya daha yakından bakalım. Sürdürülebilir moda altında sıkça duyacağın terimlerden başlayalım.

Yavaş Moda

Moda sektöründe eskiden dört mevsimimiz vardı; şimdi 52'ye sahibiz. Hızlı moda markaları her hafta, bazen birkaç gün içinde yeni bir koleksiyon, büyük bir koleksiyon sunabiliyor. Yavaş moda ise kapsül parçalar sunmayı ve sürdürülebilirliği amaçlıyor. Sezonlara ve trendlere değil, asla modası geçmeyecek, nicelik ve zamansız parçalara ve kaliteye odaklanıyor.

Eko Moda

Bu moda türü yalnızca çevreye odaklanıyor ve karbon ayak izini mümkün olduğunca minimum düzeyde tutmayı amaçlıyor.

Sıfır Atık Modası

Moda endüstrisinde yaratılan brüt atık miktarıyla birlikte, bu atıkları azaltmak için başlatılan bir hareket. Üretim sürecinde kullanan hiçbir maddenin atığa dönüşmemesi ve farklı alanlarda tekrar değerlendirilmesi amaçlanıyor.

Etik Moda

Bu kavram sadece çalışma arkadaşlarına nasıl davranıldığı ile ilgili. Marka üreticiye adil bir şekilde ödeme yapıyor mu? Pamuğu yetiştiren çiftçi de adil muamele görüyor mu? Ya da veganlar için, üretim sürecinde herhangi bir hayvansal ürün kullanılıyor mu?

Özetleyecek olursak; sürdürülebilir moda, doğaya ve canlılara saygılı, sana kendini eksik hissettirmiyor ve dünya sadece trendleri yakalamaktan ibaretmiş gibi davranmıyor. Sana da sadece trendleri yakalama yarışında bir oyuncu olmaktan vazgeçip, #kendingibi olabildiğin seçenekleri keşfetmek kalıyor.