Alışveriş Bağımlılığınızı Nasıl Durdurursunuz?

Alışveriş Bağımlılığınızı Nasıl Durdurursunuz?

Ana sayfanızda “o harika postları” görüyorsunuz. “Trend olan parçalarla herkes ne kadar da iyi görünüyor.” diye düşünüyorsunuz. Siz de öyle görünmek istiyorsunuz, size çok da yakışacağını düşünüyorsunuz. O gönderilere etkileşim verdikçe, “trendler” karşınıza daha da fazla kişide ve şekilde çıkmaya başlıyor. Aslında sizde çok benzer parçalar var ama yine de kendinizi durduramıyorsunuz. İşte bu yazı, dolabınızı ömrü trendlerin süresi kadar olan bu parçalarla doldurmayı bırakmanız için bir işaret!

Bize güvenin, çok rahatlayacaksınız! Tüketim çılgınlığının sizi nasıl etkilediğini fark ettiğinizde yavaşlamayı isteyecek; bunu hayata geçirdiğinizde kendinizle gurur duyacaksınız.

Peki, bunu nasıl yapacaksınız? İşte alışveriş bağımlılığını durdurmak için en etkili yöntemler:

1- Bildirimleri Kapatın!

Öncelikle takip ettiğiniz tüm hızlı moda sosyal medya markalarından gelen bildirimleri kapatın. Şimdi. Cüzdanınız ve mental sağlığınız için!

Bunun yerine, ilginizi çekebilecek içeriklere zaman ayırın. Bulunmayı bekleyen sonsuz miktarda içerik var. Kendinize iki soru sorarak başlayın:

Moda dışında ilgi alanlarınız neler? Mesala çağdaş sanat ya da mimari olabilir.Hakkında daha fazlasını öğrenmek istediğiniz şey ne? Çevre, sosyo-politik olaylar, belki tarih?

2- Kendinize Hatırlatın

Alışkanlıklardan vazgeçmek kolay değildir. Masanıza veya dolabınıza motivasyon amaçlı küçük notlar yapıştırabilir ya da bir arkadaşınızdan yardım alabilirsiniz.

En yakın arkadaşınızı size katılmaya ve birbirinizi desteklemeye ikna edin. Ne zaman baştan çıkarıldığınızı hissetseniz, arkadaşınızı arayın ve birbirinize bu yola neden girdiğinizi hatırlatın.

3- Diğer İlgi Alanlarınızı Kucaklayın

Şimdi çevrimdışı hayatınızdan bahsedelim. Günlük yaşamınızda ilgi alanlarınızı keşfetmek, alışveriş yapma dürtüsünden kurtulmanıza yardımcı olabilir. Mesela fotoğrafçılıkla ilgileniyorsanız, fotoğraf makinenizi veya telefonunuzu alın ve çekmeye değer bir yere gidin! İlginiz görsel sanatlardaysa, seçtiğiniz sanat formunda becerilerinizi geliştirin. Bedeni ve zihni stresten arındırmak için biraz yoga yapın. Yemek yapmaktan hoşlanıyorsanız, yeni tarifler deneyin.

4-Her Satın Alımı Dikkatlice Düşünün

Gerçekten ihtiyacınız olan bir şey varsa, o zaman tabii ki sahip olmalısınız. Yine de satın almadan önce bunları düşünün: Zaten sahip olduğunuz bir parçaya hiç benzemeyen, gerçekten benzersiz bir şey mi? Sürdürülebilir bir şekilde mi üretildi?Uzun yıllar giymeye devam edecek misiniz, yoksa geçecek bir trendin parçası mı?

Yukarıdaki adımları uyguladıktan ve en önemlisi verdiğiniz kararın gerekliliğine inandıktan sonra, siz de artık bilinçli bir tüketici olabilirsiniz! Bu karar, sahip olduğunuz eşya sayısını artırmanın aksine, kişisel gelişiminize yardımcı olacaktır. Öz değerimizi tüketim miktarımızla belirlemenin bize “öğretildiğini” unutmayın. Bu tür toksik düşünceleri unutmaya çalışmalıyız. Alışkanlıklarınızı değiştirmeye bugünden başlayarak hem kendinize hem de gezegene yardımcı olabilirsiniz.

Bonus ipucu: Moda rutinlerinizi değiştirmenizi sağlayacak ve size ilham verecek daha fazla içerik için bizi takip etmeye devam edin. Henüz okumadıysanız, diğer yazılarımızı okumanızı da mutlaka öneririz.