Sürdürülebilir Moda Ürünlerinin Fiyatlandırılması

Sürekli tüketme ihtiyacı, çevreye verilen zarar, sömürücü ücret sistemleri ve asırlık zanaatların kaybolması… Sürdürülebilir modaya geçiş yapmak için hayati nedenlerimiz var. Bununla birlikte, daha etik bir gardırop oluşturmak isteyen birçok kişi için fiyatların caydırıcı bir etken olmasını da anlıyoruz. Sürdürülebilir bir şekilde üretilmiş kıyafetler üzerindeki fiyat etiketi, seri üretim bir tasarıma kıyasla genellikle daha pahalı olabilir ve bu da sürdürülebilir modanın yalnızca özel bir kitleye hitap ettiği algısına neden olur.

Peki, sürdürülebilir moda ürünlerinin fiyatlarına nelerin dahil olduğunu bilmek ister misin? Hadi, başlayalım:

1- Etik kaynak kullanımı

Sürdürülebilir modanın en büyük farkı, çevreye karşı nezaketi ve uzun ömürlü olması. Sentetik kumaşları daha saf, uzun ömürlü alternatiflerle değiştirerek, ekosistemde daha küçük bir ayak izi bırakır. Tasarımlarda kullanılan hammaddenin cinsi, hammaddenin nereden geldiği, ürünün nasıl ve nerede üretildiği, ürünü kimin ve hangi koşullarda ürettiği fiyatı etkileyen faktörlerdendir.

2- Adil ücretler

İşçilere yeterli bir çalışma ücreti sağlanması, maliyetleri artıran bir diğer önemli faktördür. Etik olarak üretilmiş moda, yalnızca asgari ücret değil, geçimlik bir ücret de öder; bu da kıyafetlerimizi yapan çalışanların onurlu ve güvenli bir yaşam sürdürebileceği anlamına gelir.

3- Sınırlı sayıda üretim

Üretim skalası moda endüstrisi içerisinde bir yol ayrımı demektir. Hızlı moda markaları genellikle hız ve mevsimsellik tarafından yönlendirilirken, yavaş moda, daha yavaş bir tüketim hızının zevklerine öncülük eder. Hızlı moda markaları genellikle neyin sattığını test etmek için binlerce ürün üretir. Yavaş moda ise kendini tanıyan bir yaklaşım benimseyerek ve giysilerle olan ilişkimizi yeniden düşünerek, daha küçük ölçekli bir üretim süreci kurgular. Bu da parça başına maliyeti artırır.

4- İşçilik

Etik moda, çevreyi korumaya ek olarak, asırlık zanaat ve becerilerin sürdürülmesini ve bir sonraki nesle aktarılmasını sağlamaya da odaklanır. Yavaş moda ürünlerinde, tasarıma gösterilen özeni ve harcanan emeği görmek mümkündür.

5- Kullanım ömrü

İşçilik, doğal hammaddeler, mutlu çalışma ortamı ve az sayıda üretim birleşince ortaya daha kaliteli ürünlerin çıkmaması zaten imkansızdır. Hızlı moda markalarından alınan ürünler “sezonluk” olarak düşünülürken, etik moda tasarımları uzun yıllar boyunca dolabınızın anahtar parçaları olmaya devam eder.

Trendler hızlı moda ile gelip giderken, sürdürülebilir moda zamansız stille ilgilidir. Modanın ticarileştirilmesi, son trendleri yakalamazlarsa geride kalacaklarını söyleyerek yıllardır insanların güvensizliklerini hedef aldı. Moda ile iletişim kurma şeklimize yeniden bakmak bizim sorumluluğumuz. İKİKIZ olarak doğaya ve sana verdiğimiz sözü tutuyoruz. Üretim süreçlerimizden fiyatlandırma politikamıza kadar her şeye hakim olmanı istiyor, seni de bu ailenin bir parçası olarak görüyoruz. Etik modaya gösterdiğin ilgi için sana teşekkür ediyoruz.