Hızlı Modayı Bırakmak İçin 5 Neden

Başlarken, hızlı moda nedir?

Moda endüstrisinin ilk günlerinde koleksiyonlar için sadece 2 sezon vardı. İlkbahar/Yaz ve Sonbahar/Kış olurdu. Ardından normal 2-4 sezondan hızlı moda ile 52 sezona geçildi. Koleksiyon oluşturmak için yarım yıl süren işlere birkaç gün ayrılmaya başlandı, çünkü hızlı modada giysiler, yalnızca 7 kez giyeceğiniz fikriyle yapılır. Evet, sadece yedi kez.

Bununla birlikte üretim süreçlerinde işçilere adil davranılmıyor ya da tasarımlarda zararlı kimyasal malzemeler kullanılıyor. Bu kadar çok tercih edilmesinin sebebi ise ucuz ve ulaşılabilir olmaları.

Daha da açacak olursak, hızlı moda alışverişini neden durdurmalıyız?

1- Emek Sömürüsü

Hızlı moda markalarında işçilere etik dışı muamele yapıldığına dair çok fazla makaleye bulabilirsiniz. Daha fazlasını öğrenmek için, The True Cost adlı belgeseli izleyebilir ve gerçek görüntülerle konuyu daha iyi anlayabilirsiniz.

2- Olumsuz Çevresel Etkiler

Moda endüstrisi, dünyanın en büyük 5 kirleticisinden biridir. Giysilerin çoğu, ayrışması 20 ila 200 yıl sürebilen polyester gibi sentetik malzemelerden yapılır. Sentetik iplik oluşturma işlemi toksik kimyasallarla doludur ve çok fazla su kullanır. Ayrıca, çoğu boya da zehirlidir ve su yollarına karışır. Peki, üretmek için bu kadar çok kimyasala ihtiyaç duyan bir şeyi giymek ister misiniz? Özetle, bir hızlı moda kıyafetin tüm süreçlerinde, gezegene ve insanlara saygı duyulmaz.

3- Uzun Vadede Daha Fazla Maliyet

Kalitesiz malzemeler nedeniyle çabuk yıpranan ürünleri uzun süre kullanamayacağınız için, sık sık alışverişe çıkmanız gerekecek. Özellikle indirim ya da kampanya dönemlerinde daha fazla satın alma içgüdüsüyle, yine en başta harcayacağınız parayı harcayacaksınız. Böylece aldığınız kıyafetin gerçek maliyeti, gördüğünüz fiyat etiketinden çok daha yüksek olacak.

4- Modaya Bakış Açınızı Değiştirir

Artık modaya bir sanat formu ya da değer verilecek bir şey olarak bakmıyoruz. Giydiğiniz, üzerinde taşıdığınız bir şeyin üretilmesinin arkasında daha fazla sevgi ve zaman olmalı. Satın alma kararımızla etkilediğimiz insanları veya gezegeni düşünmüyoruz. Modaya ve onu yapan insanlara olan saygımızı kaybettik.

5- Yeterli Olmadığınızı Hissettirir

Trendleri takip etmek yeterince zor değilmiş gibi, hızlı moda şirketlerinin pazarlama departmanları bunu neredeyse imkansız hale getiriyor. Sürekli değişen ve güncellenmesi gereken bu yaşam tarzını size satıyorlar. “Gardırobunuz bu sezon için bu, bu ve bu olmadan tamamlanmış sayılmaz.” algısını yaratıyorlar. Sürekli sizde olmayan, yeni bir arzu nesnesini öne sürerek onu almadan eksik hissetmenizi sağlıyorlar.

Özetle, hızlı modayı bırakmanın iklim sorunlarına veya işçi hakları konusunda çözüm olmadığını biliyoruz, ama bu çok önemli bir başlangıç. Bu döngüye devam edemeyiz, tabiatın ve canlıların zarar görmemesi adına satın alma tercihlerimizi tekrar gözden geçirmeliyiz.