Sürdürülebilir Bir Stile Sahip Olmak İçin Ne Yapmalısın?

Bunu okuyorsan, muhtemelen yenilenmek istiyorsun. Ancak, hızlı ve ucuz bir moda alışverişi için her zamanki hızlı moda mağazalarına gitmiyorsun. Bunun yerine, yıkıcı üretim uygulamalarına bel bağlamayan, gezegen dostu markalardan alışveriş yaparak daha kalıcı bir stil yaratmak istiyorsun.

Etik markalardan alışveriş yapmak istediğinde, sepetinin harcamaya alışkın olduğundan veya şu anda karşılayabileceğinden daha fazla tuttuğunu gördüğünde, etik bir şekilde alışveriş yapmaya gücünün yetmediğini hissedebilirsin.

Yine de, zamansız ve sürdürülebilir bir dolaba sahip olmak mümkün.

Devam etmeden önce, adil ücretler (hiç kimse gömleğini yapmak için istismar edilmedi) ve sorumlu üretim (satın alma işlemin doğanın kirlenmesine katkıda bulunmayacak) için etik olarak yapılmış çoğu giysinin fiyatının hızlı modadan daha yüksek olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Hazır giyim işçilerinin ve çevrenin kötüye kullanılması sayesinde hızlı moda bu kadar düşük bir fiyat noktasında satılıyor. Giysilerini üretmenin ne anlama geldiğini anladığında, üretiminde yer alan herkese adil davranıldığı takdirde hiçbir tişörtün ucuza mal olamayacağını anlayabilirsin.

Peki, sahip olduğun bütçeyle sürdürülebilir bir dolap için neler yapabilirsin?

1- Bütçe Belirle

Moda söz konusu olduğunda çoğumuz önce harcarız, sonra giderleri sayarız. Orantısız derecede ucuz fiyatlar, ihtiyacımız olandan daha fazlasını ve gereğinden fazla satın almamızı sağlar.

Bir hesap makinesi al ve yıllık giyim harcamanı tahmin et. Bu sayının ne kadar yüksek olduğunu görünce şaşırabilirsin. Her yıl gelirinin ne kadarının kıyafetlere harcandığı konusunda kendini iyi hissediyorsan, bu rakamı etik dolap bütçen olarak tutabilirsin. Değilse, buna göre yeniden ayarlama yapman gerekecek.

2- Alışveriş Listesi Yap

Bütçeni aşmamak için yalnızca ihtiyacın olan kıyafetleri satın al. “İhtiyaç” her insan için farklı bir şey ifade ettiğinden, neyin eksik olduğunu görmek için buzdolabına baktığın gibi, dolabının içine bir bak. Kış mı geliyor ve sadece bir veya iki çift uzun pantolonun mu var? Dolabın çok mavi ve gri mi, bu yüzden bir dahaki alışverişinizde turuncu bir şeyler mi alman gerekiyor?

Bir alışveriş listesi yap veya notlar al. “İhtiyaçların” ne kadar spesifik olursa, alışveriş listenin dışından bir şeyler satın alma olasılığın o kadar düşük olur.

Ancak market alışverişinin aksine, dışarı çıkıp her şeyi bir kerede satın almaya çalışma. Bir giysi satın almak makarna sosundan daha büyük bir finansal taahhüt olduğundan, aradığın ürünleri bulmak için bekleyebilirsin. Bu sayede satın almadan önce düşünmek için daha fazla zamanın olur, daha sık alışveriş yapma şansın olur ve zamansız tasarımları yakalama olasılığın artar.

Dolabını daha sık gözden geçirmek, gerçekte neye sahip olduğunu daha iyi anlamanı sağlayabilir. Unuttuğun gerçekten harika bir parçan olduğunu görebilir veya daha önce nasıl giyeceğini bilmediğin bir şeyi giymenin bir yolunu bulabilirsin. Dolabını gerçekten bildiğinde bir alışveriş listesi oluşturmak da daha kolay olacak!

3- Daha Az Satın Al

Etik giysiler daha pahalı olma eğiliminde olduğundan, korkutucu gelebilir. Ancak, alışık olduğun kadar çok parçaya savurganlık yapmamak sadece ve sadece senin lehine olabilir.

Sahip olduğun ve birbirine çok benzeyen parçaları düşün. Sevdiğimiz şeyleri satın aldığımız için bazen aynı şeyin versiyonlarını defalarca satın alabiliriz. Başka bir deyişle, bir kıyafet elde etmek için ihtiyacın olan miktarın 10 katını harcayabilirsin. Zaten sahipsen, tekrar satın alma.

Ortalama olarak, bir parça giysi atılmadan önce yalnızca 7 kere giyiliyor! Bu korkunç. Daha az parçaya sahip olmak ilk başta sınırlayıcı gelebilir, ancak muhtemelen şu anda satın aldığından daha az giysiye ihtiyacını olduğundan, sınırladığın tek şey çöp sahasında ne kadarının biriktiğidir.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR STİLE SAHİP OLABİLİRSİN!

Tek yaptıkları etik markaları seçmekse, çoğu insanın hızlı modayı etik modayla değiştirecek parası yoktur. Bununla birlikte, insanlar daha sürdürülebilir alışveriş alışkanlıklarını da tercih ederlerse, etik moda alışverişi yapmak için gereken paraya sahip olabilirler.

Bir sınırlama gibi görünse de, alışveriş alışkanlıklarını değiştirmek, paranı nasıl harcadığını değiştirerek sürdürülebilir modayı kolayca satın almanı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda doğal olarak dolabını daha iyi korumana da yardımcı olacaktır. Ve elbette, sürdürülebilir markalardan alışveriş yapmak, her markanın etik ve sürdürülebilir bir şekilde giysi üretme misyonlarını ve taahhütlerini destekleyecektir.

Ne düşünüyorsun? Kendin gibi olmayı keşfetmeye ve etik dolabını oluşturmaya hazır mısın?